Suunnittelu ikoni Suunnittelu
Esivalmistelu ikoni Esivalmistelu
Esikäsittely ikoni Esikäsittely
Pintakäsittely ikoni Pintakäsittely
Laadunvalvonta ikoni Laadunvalvonta
Jälkikäsittely ikoni Jälkikäsittely
Logistiikka ikoni Logistiikka

Pintakäsittelylabrat

Eri tuotemateriaalien, esikäsittelyjen ja maalien testausta oikeissa olosuhteissa.

Sisältö

Uuden tai vaihtoehtoisen pintakäsittelyn tai materiaalin testaus. Voidaan tehdä auditointien perusteella.

Tavoite

Löytää entistä parempi pintakäsittelyjärjestelmä tai materiaali tuotteelle jotta voidaan pidentää tuotteen elinkaarta ja vähentää huoltokustannuksia.

Puhdistus, hionta, tasoitus ja pakkelointi

Ennen maalausta kappale on esikäsiteltävä huolellisesti, jotta pintakäsittelyn lopputulos on laadukas ja kestävä. Esikäsittelyyn kuuluu useita vaiheita, joista jokaisella on oma tärkeä roolinsa.

Aloitamme kappaleen puhdistuksella, jossa poistamme rasvan, lian ja muut epäpuhtaudet pinnalta. Tämän jälkeen suoritetaan hionta, joka varmistaa, että pinta on tasainen ja tartuntapinta maalille on optimaalinen.

Epätasaisuudet, kolot ja mahdolliset vauriot tasoitetaan huolellisesti. Tarvittaessa käytämme pakkelointia, jonka avulla pinnasta saadaan täysin sileä ja viimeistelty. Tämä vaihe on erityisen tärkeä silloin, kun lopputuloksen visuaalisella laadulla on suuri merkitys.

Laadukas esikäsittely tekee pintakäsittelystä sujuvaa ja tehokasta – kun kappale on tasainen, puhdas ja hyvin valmisteltu, lopullinen maalaus onnistuu vaivattomasti ja kestää käytössä pidempään.

Suojaus

Jos kappaleesta halutaan käsitellä vain tietty osa, on muut alueet suojattava huolellisesti. Usein pintakäsiteltävissä kappaleissa on myös erilaisia kierteitä, joita ei haluta maalattavan – nämäkin osiot suojataan niihin sopivilla tulpilla.

Joissain tuotteissa pintakäsittelyä vaativa alue voi olla hyvin pieni. Tällöin suojaamiseen käytetty aika voi olla huomattavasti itse maalausvaihetta suurempi. Esimerkiksi metrin halkaisijaltaan olevasta kiekosta saatetaan käsitellä vain pieni osuus. Jos kappaleessa on koneistettava osa tai kierrepinta, ne täytyy suojata tarkasti.

Meiltä löytyy laaja valikoima suojaamiseen tarvittavia välineitä, kuten silikonitulppia ja teippejä. Lisäksi olemme teettäneet tietyille vakiotuotteille erikseen valmistettuja suojia, jotka takaavat laadukkaan ja tarkan lopputuloksen.

Raepuhallus

Ennen pintakäsittelyä kappaleet on aina esikäsiteltävä. Raepuhalluksen avulla parannetaan tuotteen ulkonäköä tai luodaan maalille tarttumapintaa. Käytössämme on eri puhallusmateriaaleja, joita valitaan kappaleen materiaalin ja halutun lopputuloksen mukaan. Käytämme alumiinioksidia, teräsraetta, teräskuulaa ja keraamista kuulaa (zirkoniumoksidia).

Meillä on nostokapasiteettia jopa 20 tonniin saakka, ja erillinen puhallushalli mahdollistaa myös erittäin suurien kappaleiden, kuten veneiden, puhalluksen ja maalauksen. Hallin koko on 30 m × 8 m × 8 m.

Alumiinioksidi

Alumiinioksidi sopii erityisesti ruostumattoman teräksen ja alumiinin puhdistukseen ja karhennukseen ennen pintakäsittelyä. Se on kierrätettävä materiaali, jota voidaan käyttää useita kertoja. Alumiinioksidi ei sisällä rautaa, joten se ei aiheuta korroosioriskiä herkille materiaaleille. Puhallushuoneen koko on 5 m × 4 m × 2,5 m.

Hiekkarae

Hiekkarae on erittäin hienojakoinen ja kova puhallusmateriaali. Se sopii hyvin herkkien pintojen, kuten muovien, puhallukseen, koska se ei riko pintaa. Hiekkaraepuhallukseen käytettävän huoneen koko on 13 m × 6 m × 6 m.

Keraaminen rae

Keraaminen rae vastaa lasikuulapuhallusta ja sillä saadaan aikaan viimeistelty ulkonäkö ilman maalia. Se sopii hyvin laikukkaiden tai epätasaisten pintojen, kuten hitsaussaumojen värivirheiden, tasoittamiseen. Keraaminen rae tuo esiin materiaalin luonnollisen sävyn ja sillä voidaan puhaltaa myös säiliöitä, joiden ulkonäkö halutaan viimeistellä.

Sinkopuhallus

Sinkopuhallus on automaattinen menetelmä, jota käytetään teräspalkeille. Sen avulla saadaan puhdas ja hitsausystävällinen pinta. Kun ruoste on poistettu, hitsaaminen on helpompaa ja lopputulos siistimpi. Sinkopuhallus toimii nopeasti ja tehokkaasti, sillä kappaleet kulkevat linjaston läpi itsestään. Sinkolinjan suuaukko on 0,6 m × 0,3 m, ja linja puhaltaa kappaleet valmiiksi toisesta päästä ulos.

Kemiallinen käsittely

Kemiallinen käsittely parantaa pinnoitteen tartuntaa ja lisää kappaleen korroosionsuojaa. Käytössämme on kaksi menetelmää: E-CLPS 3+ ja rautafosfatointi.

E-CLPS 3+

E-CLPS 3+ on erinomainen esikäsittely alumiinikappaleille, erityisesti ennen märkä- tai jauhemaalausta. Menetelmä parantaa maalikalvon tartuntaa ja lisää korroosionkestävyyttä myös maalaamattomissa tuotteissa. Linjaamme sopivien kappaleiden maksimikoko on 7,5 m × 1,5 m × 1,5 m.

Rautafosfatointi

Teräskappaleiden pintakäsittelyn esivalmistelussa käytämme raepuhalluksen lisäksi rautafosfatointia. Menetelmä muodostaa teräksen pintaan ohuen rautafosfaattikerroksen, joka hidastaa korroosiota ja parantaa maalin tarttuvuutta. Rautafosfatoitavien kappaleiden maksimikoot ovat 4,6 m × 1,7 m × 0,2 m (kapeat tuotteet) ja 2,5 m × 1,7 m × 1,0 m (leveät tuotteet). Suurin sallittu paino on 115 kg/m.

Pintakäsittely ja korroosiokestävyys

Olemme tehneet yhteistyötä eri teollisuudenalojen yritysten kanssa jo lähes 30 vuoden ajan. Tämän ansiosta tunnemme hyvin useiden suurten teollisuusyritysten omat standardit ja pystymme toteuttamaan pintakäsittelyt niiden mukaisesti.

Korroosiokestävyys on yksi keskeisimmistä haasteista, joiden parissa työskentelemme teollisuustuotteiden pintakäsittelyssä. Standardien ja järjestelmien vaatimusten täyttämisen lisäksi valmistamme tuotteita, jotka ovat paitsi kestäviä myös visuaalisesti näyttäviä ja yrityksen brändi-ilmeen mukaisia.

Viime vuosina olemme ratkaisseet monia asiakkaidemme korroosioon liittyviä ongelmia hyödyntämällä Blaxarin omia tuotantomenetelmiä. Samalla myös oma tuotantomme on kehittynyt entistä paremmaksi.

Jauhemaalaus

Jauhemaalaus on nopea, kustannustehokas ja ympäristöystävällinen tapa pintakäsitellä alumiinia ja terästä. Se tarjoaa kestävän ja laadukkaan lopputuloksen, joka parantaa kappaleen ulkonäköä, korroosionkestävyyttä ja elinkaarta.

Jauhemaali varautuu sähköstaattisesti kappaleen pintaan, jolloin se tarttuu tasaisesti myös nurkkiin ja reunoihin. Maalauksen jälkeen kappale uunitetaan, jolloin maali sulaa, verkottuu ja muodostaa kestävän kalvon, joka ei lohkeile tai murru.

Koska maali ei sisällä liuottimia, se ei aiheuta haitallisia päästöjä. Ylijäänyt jauhe kerätään talteen ja käytetään uudelleen, mikä tekee menetelmästä erityisen ympäristöystävällisen.

Jauhemaalaus on nopeaa – usein pohja- ja pintamaalaus onnistuvat samana päivänä ilman kuivumisaikaa. Maaleja on saatavilla laajasti eri väreissä ja pinnoissa eri käyttötarkoituksiin.

Voimme maalata myös koneistettuja kappaleita suojaamalla koneistusalueet kuumuutta kestävillä tulpilla, teipeillä ja suojilla. Ennen maalausta kappaleet esikäsitellään esimerkiksi raepuhalluksella, pesulla tai kemiallisella käsittelyllä.

Käsiteltävien kappaleiden koko automaattilinjalla on enintään 4,6 × 1,7 × 1,2 m (kapeat) tai 2,5 × 1,7 × 1,0 m (leveät), ja paino korkeintaan 115 kg/m. Suurempiin kappaleisiin käytämme panosuunia, jonka koko on 7,2 × 2,2 × 2,8 m ja kapasiteetti jopa 1500 kg. Vuonna 2023 kasvatettu kapasiteetti mahdollistaa entistä tehokkaamman työskentelyn.

Tarjoamme myös palosuojamaalausta ja äänieritysmassausta. Suurten rakenteiden pintakäsittely onnistuu erillisessä hallissa, jonka oviaukko on 8 × 8 m ja pituus 30 m.

Märkämaalaus

Märkämaalaus on perinteinen ja laajasti käytetty pintakäsittelymenetelmä, jolle on olemassa vakiintuneita ja luotettavia standardoituja järjestelmiä. Sen avulla voidaan toteuttaa monikerroksisia maalauksia sekä saavuttaa korkeimpia korroosionestoluokkia – sellaisia, joihin muut menetelmät eivät vielä yllä. Märkämaalaus soveltuu erinomaisesti myös suurten kappaleiden pintakäsittelyyn ja korkeampien rasitusluokkien vaatimuksiin.

Menetelmä mahdollistaa myös joustavan toteutuksen esimerkiksi veneiden maalauksessa, jossa vesirajan ylä- ja alapuolen pinnoitteet voidaan tehdä eri tavoin.

Käytössämme on nykyaikaiset laitteet ja kolme erillistä maalaustilaa. Riippurata ja kuivausuuni mahdollistavat sarjatuotannon nopean käsittelyn – mutta linjalla voidaan käsitellä myös pieniä eriä. Kappaleiden enimmäispaino on 750 kg / m.

Kappaleiden suojaamiseen käytämme vakiomuotoisia ja erikoisvalmisteisia suojia. Toistuviin sarjoihin voimme myös teettää räätälöityjä suojia tarpeen mukaan.

Testaus ja mittaus

Pintakäsittelyn laadun varmistamiseksi teemme tarvittaessa tuotteelle testauksia ja mittauksia, jotka dokumentoidaan tarkasti. Näin varmistamme, että kappale täyttää asiakkaan tekniset ja visuaaliset vaatimukset.

Testausvaiheessa voimme suorittaa useita eri maalipintaan liittyviä kokeita, kuten:

  • Adheesiotesti (kiinnipysyvyyden mittaus)
  • Kalvonpaksuusmittaus
  • Hilaristikkokoe
  • Bresle-testi (suolapitoisuus ennen maalausta)
  • Tarvittaessa myös kovuus- ja kiiltoasteen mittaukset sekä visuaaliset tarkastukset valaistuissa tarkastuspisteissä

Mittausprosessiin kuuluu myös maalausolosuhteiden seuranta, kuten ilman lämpötila, ilmankosteus ja kappaleen lämpötila. Näillä varmistetaan optimaaliset pinnoitusolosuhteet ja tasainen, laadukas lopputulos.

Kaikki mittaus- ja testitulokset voidaan liittää osaksi toimitettavaa dokumentaatiota. Tämä kokonaisvaltainen laadunvarmistus auttaa meitä takaamaan korkeatasoisen ja kestävästi toteutetun pintakäsittelyn myös vaativissa käyttökohteissa.

Dokumentointi

Kaikki testaus- ja mittaustulokset voidaan dokumentoida asiakkaan vaatimusten mukaisesti. Käytössämme on erilaisia dokumenttipohjia, ja tarvittaessa täytämme myös asiakkaan omat dokumentointimallit.

Dokumentointiin sisältyvät esimerkiksi:

  • Mittauspöytäkirjat, joihin kirjataan mm. kalvonpaksuudet, olosuhteet ja käytetyt testausmenetelmät
  • Maalityyppien ja eränumeroiden jäljitettävyys, jotta jokainen käsitelty kappale on yhdistettävissä oikeaan pinnoituserään
  • Pintakäsittelyolosuhteet: ilman ja kappaleen lämpötilat, ilmankosteus sekä kellonajat
  • Koelevyt, jotka voidaan liittää mukaan toimitukseen tai arkistoida laadunseurantaa varten

Lähetyksiin liitetään aina asiakkaan edellyttämät dokumentit, ja toimitus voidaan räätälöidä erikoisvaatimusten mukaan. Huolellinen ja läpinäkyvä dokumentointi tukee laadukasta pintakäsittelyprosessia ja helpottaa mahdollisten jälkiselvitysten tekemistä.

Ota yhteyttä

Blaxar Oy on Kokkolassa, Keski-Pohjanmaalla toimiva, vaativien pintakäsittelyjen kovan tason ammattilainen.

Antero Myllykoski

Antero Myllykoski

Toimitusjohtaja

Hallinto, laskutus

Sami Kemppainen

Sami Kemppainen

Asiakkuuspäällikkö, Frosio level III

Tarjoukset

Pauli Hollanti

Pauli Hollanti

Työnjohto

Tilaukset, tuotantosuunnittelu

Ota yhteyttä ja kysy lisätietoja!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.